Transitie naar (interdisciplinaire) groepspraktijken

Banner BO³NZ

Naar meer samenwerking in de zorg

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat werken in een groepspraktijk zorgt voor minder uitval van huisartsen. Daarnaast toont een studie van het Brussels Observatorium aan dat 92% van de jonge huisartsen interdisciplinair willen samenwerken. Dit geldt niet enkel voor huisartsen. Het is een wens van veel jonge zelfstandige zorgprofessionals.

 

Wij ondersteunen zorgprofessionals om een interdisciplinaire groepspraktijk op te zetten. We helpen op die manier niet alleen zorgprofessionals. Dit komt ook de Brusselse eerstelijnszorg (lees: de Brusselaar) ten goede.

 

Wil je de sprong wagen maar wil je eerst meer lezen? Dat kan in de publicatie ‘Samenwerken in de Zorg: Stappenplan’ van de Federatie Vrije Beroepen.

 

 

Een praktijk opstarten, hoe begin je eraan?

 

Een eigen praktijk starten is een boeiende en uitdagende onderneming. Bezin eer je begint. Kun je alle risico's inschatten? Heb je hier de nodige energie voor? Uiteraard ben je opgeleid tot zorgprofessional, maar het runnen van een eigen praktijk wordt je niet aangeleerd.

 

Solo-praktijk, duo-praktijk of groepspraktijk?

Opteer je voor een solo-praktijk, een duo-praktijk of eerder voor een groepspraktijk? Als je ervan overtuigd bent dat je met collega’s wil samenwerken, dan kan je de stap zetten om te associëren.

Opstarten praktijk
Locatie van de praktijk

Voor je een praktijk opstart, is het belangrijk om goed na te denken over de ligging van de praktijk. De wijkmonitoring stelt je een selectie van indicatoren ter beschikking die de dynamiek binnen en de verschillen tussen de wijken van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tonen. Zo kan je o.a. informatie opvragen over de bevolking, het inkomen, de gezondheid, de huisvesting en de mobiliteit.

Twijfel je tussen bepaalde wijken? Wij kunnen je ondersteunen door een omgevingsanalyse uit te voeren. Op die manier krijg je zicht op de zorgverleners en welzijns- en gezondheidsorganisaties die al in de wijk actief zijn. Contacteer ons hiervoor via [email protected].

Registratie via de Sociale Kaart

Als startende zorgprofessional registreer je je via www.desocialekaart.be. Deze website bundelt de gegevens van zorgprofessionals en welzijns- en gezondheidsorganisaties, werkzaam in Vlaanderen en Brussel.

Samenwerken

Sociale Kaart

Je kan op de site ook opzoeken welke Nederlandstalige zorgprofessionals en welzijns- en gezondheidsorganisaties in je buurt actief zijn.

Ben je werkzaam in Brussel? Wil je graag weten welke Franstalige zorg zich in de omgeving van je praktijk bevindt? Contacteer ons!