Cultuursensitieve zorg

Banner BO³NZ

Leertraject Cultuursensitieve Zorg

Huis voor Gezondheid maakt deel uit van de Reflectiegroep ‘Cultuursensitieve Zorg in Brussel’. Deze groep streeft naar het bevorderen van cultuursensitieve zorg (nu ook 'diverssensitieve zorg' genoemd) door kennisuitwisseling, het organiseren van evenementen, en het afstemmen van jaaractieplannen.

 

Ons voornaamste doel is om meer complementair samen te werken en cultuursensitieve zorg meer bekend te maken en te helpen implementeren in de zorg- en welzijnssector.

 

De leden van de Reflectiegroep zijn: VGC, Huis voor Gezondheid (BO³NZ en BruZEL), Kenniscentrum WWZ, LEVL, Agentschap Integratie en Inburgering - Bon Brussel, Foyer, CGG Brussel, CAW Brussel, Bru-Stars vzw, Odisee Hogeschool Brussel, Vivo en OTA Vlaams-Brabant en Brussel.

 

In 2024 organiseerde de Reflectiegroep het leertraject “Inclusieve zorg en welzijn in Brussel: op naar een duurzame aanpak voor je organisatie”. Dit traject is ontwikkeld voor Brusselse coördinatoren, directies, beleidsmedewerkers en inclusie- of diversiteitsmedewerkers.
Het traject bestaat uit vijf bijeenkomsten, van februari 2024 tot september 2024.

 

Tijdens het leertraject gaan we aan de slag met de volgende vraagstukken:

  • Hecht jouw zorgorganisatie belang aan zorg en ondersteuning die rekening houdt met de culturele diversiteit van Brusselaars?
  • Wil je werken aan betere toegankelijkheid? Wil je weten hoe om te gaan met discriminatie en racisme op de werkvloer, of met meertaligheid op de werkvloer?
  • Merk je hoe deze thema's inspelen op verschillende aspecten van je organisatie, zoals organisatiebeleid, personeelscompetenties, communicatie en organisatiestructuur?
  • Wil je verdere stappen zetten en bouwen aan een organisatie die cultuursensitief is voor alle Brusselaars?

Op deze manier streven we naar de verankering van expertise en goede praktijken rond cultuursensitieve zorg.

Na evaluatie van het traject zal de Reflectiegroep beslissen of er in 2025 een nieuw traject wordt aangeboden.

 

Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief!

Nog vragen? Neem contact op!