Samen voorbij trauma

Wat is (ontwikkelings)trauma? 

We weten allemaal dat opgroeien in Brussel niet altijd eenvoudig is. Cijfers geven heel wat kwetsbaarheidsfactoren aan: een hoog aantal eenoudergezinnen, kansarmoede, psychische problemen, schooluitval, werkloosheid, verslaving …  

  • Wat als negatieve ervaringen uit de kindertijd een rol spelen bij het ontwikkelen van enkele van deze factoren?  
  • Wat als deze kwetsbaarheden zorgen voor een moeilijke kindertijd voor de huidige jeugd?  

Uiteraard zal niet iedereen hier last van ondervinden, maar dit kan gelden als een negatieve ervaring binnen de jeugd, zeker als het gelinkt is aan het gezin. Het kan ook gaan om misbruik, verwaarlozing of een gezinslid met ernstige noden (bv. psychische problemen, verslaving, detentie …). Wanneer een kind veel negatieve ervaringen ondergaat, is de kans op ontwikkelingstrauma groot.  

 

Wat kan een gezondheids- of welzijnsprofessional hieraan doen?

Negatieve ervaringen of trauma kunnen zich uiten op verschillende manieren: problemen met de mentale gezondheid, fysieke gezondheid of gewoon met het gedrag en het sociaal functioneren. Als volwassenen blijven deze moeilijkheden steeds weer de kop op steken. Hoe vroeger we aan de alarmbel trekken, hoe minder kans op ernstige verwikkelingen. 

Misschien kom jij wel eens een kind, jongere of volwassenen met een gezin tegen waar iets niet pluis aanvoelt. Hoe kan jij als gezondheids- of welzijnsprofessional tekenen van problemen beter (h)erkennen? Wat kan jij doen om te zorgen voor een veilige en ondersteunende omgeving, binnen jouw eigen werking, opdat problemen bespreekbaar worden? Waar kan jij terecht met jouw vragen?

 

Maak kennis met OverHoop!

Als eerstelijnszone zetten wij in op geïntegreerde samenwerking van gezondheids- en welzijnsprofessionals. Om te zorgen voor preventie, een correcte aanpak of herstel binnen ontwikkelingstrauma, moeten we hier samen onze schouders onder zetten. In 2025 zetten wij dankzij OverHoop in op sensibilisatie, kennisdeling én het aanbieden van vormingen voor de Brusselse gezondheids- en welzijnsprofessionals. OverHoop is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, in opdracht van de Vlaamse Overheid. Je zal via onze communicatiekanalen (nieuwsbrieven en sociale media) uitleg, tips en tricks krijgen. Nadien zetten we in op mogelijke vormingen. 

 

Heb je aanbod en wil je samenwerken? Laat het ons weten!