Wat doet het Huis voor studenten?
Huis voor Gezondheid wil studenten stimuleren om Brussel te kiezen als een plek waar ze een leerrijke stage kunnen beleven, waar het goed werken en wonen is. Haar deelwerking BO³NZ organiseert jaarlijks evenementen voor studenten:
- Casuswandelingen
- Work4Me
- Cursus Empathisch Frans
- Brussellessen
- Webinar ‘stagelopen in Brussel’
Work4Me, onze jobbeurs
In 2023 goten we onze JOB@Brussels in een nieuw format. Studenten en zij-instromers van verschillende Nederlandstalige zorgopleidingen in Brussel maken op een informele manier kennis met verschillende zorg- en welzijnsorganisaties. We bieden hen een standenmarkt met heel diverse Brusselse werkgevers en verschillende workshops aan.
- Voor wie? Studenten uit Nederlandstalige zorgopleidingen in Brussel + zij-instromers.
- Wanneer? Jaarlijks, in de namiddag/avond
- Doel? Studenten in contact brengen met (potentiële) Brusselse werkgevers én het diverse werkaanbod in de kijker zetten.
- Hoe? Standenmarkt vertegenwoordigd door verschillende Brusselse zorg- en welzijnsorganisaties + workshops rond veerkracht, solliciteren + professionele foto, ondernemen…
- Meer weten? Bekijk de eventpagina op onze website of neem contact op met [email protected].
Casuswandelingen
Tijdens de casuswandelingen kruipen studenten uit Nederlandstalige zorgopleidingen in Brussel in de huid van een Brusselaar met een kwetsbaarheid. De toekomstige zorgprofessionals gaan in groepjes op pad doorheen Brussel a.d.h.v. een boekje en een QR-code naar een digitale kaart. Tijdens deze wandeling komen de studenten in contact met verschillende Brusselse zorg- en welzijnsorganisaties. Deze wandeling biedt bovendien een uitgelezen kans om leuke plaatsen in Brussel te ontdekken.
- Voor wie? Studenten uit Nederlandstalige zorgopleidingen in Brussel + zij-instromers.
- Wanneer? Jaarlijks, op verschillende data.
- Doel? Kennismaken met diverse Brusselse zorg- en welzijnsorganisaties.
- Hoe? Wandeling in groep a.d.h.v. een App, met uitleg en opdrachten.
- Meer weten? Neemt contact op met [email protected].
De Brusselles
De Brusselles is een workshop waarin studenten uit verschillende zorgopleidingen het diverse Brussel ontdekken. Het Huis wil leerlingen uit Brusselse zorgopleidingen informeren over de complexiteit van onze hoofdstad, maar ook over de vele mogelijkheden die Brussel te bieden heeft. Daarnaast willen we studenten een brede kijk geven op leven, stagelopen en werken in deze metropool. Tijdens een interactieve sessie belichten we de verscheidenheid van de grootstad in al zijn facetten.
- Voor wie? Leerlingen uit Nederlandstalige zorgopleidingen in Brussel.
- Wanneer? Op vraag.
- Doel? Actuele en brede kijk geven op stad Brussel + een uitdagende en boeiende stage-ervaring + toffe woon- en werkplek.
- Hoe? We bieden verschillende digitale tools om de mening van studenten te bevragen over verschillende thema’s.
- Meer weten? Contacteer [email protected].
Webinar Stagelopen in Brussel
Studenten uit zorgopleiding maken tijdens een webinar kennis met verschillende organisaties en professionals die werkzaam zijn in Brussel. Het webinar bestaat uit een plenair gedeelte waarin we de werking van Huis voor Gezondheid en haar deelwerking BO³NZ toelichten en vervolgens laten we naargelang de opleiding van de studenten verschillende sprekers aan het woord.
- Voor wie? Studenten uit Nederlandstalige zorgopleidingen (over heel Vlaanderen)
- Wanneer? Jaarlijks, ‘s avonds
- Doel? Vragen rond Brussel, de doorsnee Brusselse patiënt en het zorglandschap beantwoorden.
- Hoe? Webinar met een plenair gedeelde + enkele zorgprofessionals en/of instellingen
- Meer weten? Contacteer [email protected].
Empathisch Frans en Nederlands
Om elkaar zo goed mogelijk te begrijpen, moeten we elkaars taal begrijpen. Samen met een docent ga je gedurende een 5-delige lessenreeks aan de slag met concrete voorbeelden van hulpverleningsgesprekken en oefen je sleutelzinnen in die aansluiten bij de basisgespreksvaardigheden tussen een zorgprofessional en patiënt/cliënt. Opgelet, een basiskennis Frans of Nederlands is vereist om hieraan deel te nemen.
- Voor wie? (Toekomstige) zorgprofessionals die meer handvaten wensen om Frans of Nederlands te praten in een zorgcontext.
- Wanneer? 5-delige (online) lessenreeks, op verschillende data.
- Doel? Verrijken van kennis (woordenschat & grammatica), meer zelfvertrouwen in het voeren van een empathisch gesprek met je patiënt/cliënt.
- Hoe? Inoefenen van gespreksvaardigheden en gesprekstechnieken
- Meer weten? Neemt contact op met [email protected].
Ondersteuning
Naast al deze evenementen bieden we ook continue ondersteuning aan studenten (en evt. docenten). Heb je vragen over een bepaald gezondheidsberoep of een specifieke zorgopleiding. Als netwerkorganisatie fungeren we als een spilfiguur tussen organisaties en belanghebbenden. Zo kunnen we ons netwerk aanbieden als ondersteuning voor je eindwerk. Verder doen we ook een startersgesprek voor beginnende zelfstandige zorgprofessionals. Kortom, wij zijn altijd bereid om naar jou te luisteren en jou, waar nodig, in contact te brengen met de juiste persoon/organisatie.
Luister naar onze podcast
Heb je interesse in een bepaald zorgberoep? Beluister dan zeker onze podcast ‘Ginne ziever vè a gezondaaid’. In iedere aflevering wordt een student, docent en zorgprofessional aan het woord gelaten over hun ervaringen, motivatie en kennis rond een specifiek zorgberoep.