Samen voorbij trauma

Wat is (ontwikkelings)trauma? 

Cijfers geven heel wat kwetsbaarheidsfactoren aan in Brussel: een hoog aantal eenoudergezinnen, kansarmoede, psychische problemen, schooluitval, werkloosheid, verslaving … Het is duidelijk, hier opgroeien is niet altijd eenvoudig. 

  • Wat als heel wat Brusselaars kampen met problemen door wat ze meemaakten in hun jeugd?
  • Wat als de kinderen en jongeren van nu veel negatieve ervaringen hebben, misschien mede door bovenstaande factoren?  

Uiteraard zal niet iedereen evenveel problemen ondervinden in zijn of haar leven, maar negatieve ervaringen hebben een groot effect op de ontwikkeling van kinderen, zeker als het gelinkt is aan het gezin. Het kan ook gaan om misbruik, verwaarlozing of een gezinslid met ernstige noden (bv. psychische problemen, verslaving, detentie …). Hoe meer negatieve ervaringen een kind ondergaat, Hoe groter de kans op ontwikkelingstrauma. En je kan je inbeelden dat iemand met een trauma dat zeer lang met zich meesleept.  

 

 

Wat kan een gezondheids- of welzijnsprofessional uit de eerste lijn hieraan doen?

De gevolgen van negatieve ervaringen in de kindertijd of trauma kunnen zich op verschillende manieren uiten: problemen met de mentale gezondheid, fysieke gezondheid of gewoon met het gedrag en het sociaal functioneren. Eens volwassen kunnen deze moeilijkheden steeds de kop blijven opsteken.

Misschien kom jij wel eens een kind, jongere of volwassenen met een gezin tegen waar iets niet pluis aanvoelt. Hoe kan jij als gezondheids- of welzijnsprofessional tekenen van problemen beter (h)erkennen? Wat kan jij doen om te zorgen voor een veilige en ondersteunende omgeving, binnen jouw eigen werking, opdat problemen bespreekbaar worden? Waar kan jij terecht met jouw vragen?

Hoe vroeger we aan de alarmbel trekken, hoe minder kans op ernstige verwikkelingen!

 

 

Maak kennis met OverHoop!

OverHoop is een initiatief van de Koning Boudewijnstichting, in opdracht van de Vlaamse Overheid. Het heeft als doel o.a. eerstelijnsprofessionals versterken op het vlak van preventie, aanpak en herstel van ontwikkelingstrauma.

Als eerstelijnszone willen we dat de Brusselaar zo snel mogelijk tot de juiste zorg in de buurt kan komen. Hiervoor zetten wij in op geïntegreerde samenwerking van gezondheids- en welzijnsprofessionals. Om de impact van risicofactoren op tijd aan te pakken en eerstelijnsprofessionals te versterken rond ontwikkelingstrauma, willen we hier samen met jou onze schouders onderzettenIn 2025 zetten wij in op sensibilisering, kennisdeling én het aanbieden van vormingen voor de Brusselse gezondheids- en welzijnsprofessionals uit de eerste lijn. Je zal dit thema dus regelmatig via onze communicatiekanalen (nieuwsbrieven en sociale media) zien voorbijkomen. We zullen je zo ook op de hoogte brengen van mogelijke vormingen. 

 

Nood aan meer informatie of enkele handige tips? We verzamelden een aantal links hieronder!
Ontbreekt er iets? Heb je expertise of aanbod, en wil je samenwerken? Laat het ons weten!

 

Nuttige links

Wil je meer informatie of zoek je handige tips en tricks?

Houd zeker onze nieuwsbrief in de gaten, we organiseren nog enkele events en vormingen in 2025 om hier samen dieper op in te gaan.

Hier geven we alvast enkele interessante links mee:

 

 

 

 

 

 

             

Met de steun van de Koning Boudewijnstichting